Använder du våld?
Sök hjälp!
Är du våldsam eller hotfull mot din partner eller ditt barn? Det finns hjälp om du vill förändra dig. Tveka inte att söka stöd!
Vid akuta situationer, kontakta alltid SOS alarm på telefonnummer 112.

Är du våldsam eller hotfull mot din partner eller ditt barn? Det finns hjälp om du vill förändra dig. Tveka inte att söka stöd!
Vid akuta situationer, kontakta alltid SOS alarm på telefonnummer 112.
Våld kan vara fysiskt, psykiskt, materiellt, ekonomiskt eller latent. Att utsätta någon för våld, hot och kränkningar är kriminaliserade handlingar i Sverige.
Du kan vända dig till socialtjänsten i din kommun eller till en mottagning (Centrum mot våld) för att få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.
Skadar du din partner behöver du ta ansvar för dina handlingar genom att upphöra med våldet, hoten eller kontrollen. Våldet får konsekvenser för den som utsätts och även barn drabbas av våldet.
Det är olagligt för barn att bevittna våld i Sverige och barnen drabbas också av våldet. Det är därför viktigt att du söker hjälp för att ditt beteende ska upphöra.
Att köpa sexuella tjänster av någon eller utnyttja någon i sexuell exploatering eller människohandel är kriminaliserat i Sverige. Det finns KAST-mottagningar i länet för dig som vill sluta köpa sexuella tjänster.
Här kan du läsa mer om vilka former av våld som är vanligt förekommande.
Digitalt våld kan vara att någon använder teknik för att kontrollera dig och som ett sätt att utöva våld. Det kan vara genom övervakningskamera eller kontroll över telefon och dator genom platstjänster eller andra funktioner och appar. Exempel på digitalt våld kan vara:
Försummelse är vanligt förekommande när det handlar om våld mot äldre personer eller mot någon som har en funktionsnedsättning eller behov av omsorg. Det kan vara en partner, anhörig eller yrkesverksam som du är i beroendeställning till som utsätter dig för våldet. Försummelse kan vara när du inte får dina grundläggande behov tillgodosedda och när någon aktivt avstår från att ge dig dina grundläggande behov, det kan vara:
Latent våld är när du är medveten om att du när som helst kan bli utsatt för våld av din partner. Det innebär att du är på din vakt och har beredskap om att något kan hända. Latent våld påverkar därför din rörelsefrihet och innebär ofta en anpassning och innebär att du behöver gå på tå och anpassa dig för att inte bli utsatt. Risken att utsättas innebär att du anpassar dig och läser av personens kroppsspråk och handlingar för att du ska veta hur du ska agera för att undvika våld. Anpassningen innebär inte att våldet upphör men blir en anpassning för att skydda dig själv eller dina barn från våldet.
Hedersrelaterat våld och förtryck innebär begränsningar, hot och tvång i syfte att upprätthålla eller återställa din familjs eller släkts heder. Det centrala som ska kontrolleras är flickor och kvinnors sexualitet, vilket till exempel betyder att du som flicka eller kvinna inte får välja vem du vill ha en kärleksrelation med. Som pojke eller man förväntas du ofta kontrollera och använda våld mot systrar och kusiner, fastän du inte vill. Det som utmärker hedersrelaterat våld och förtryck till skillnad från våld i nära relationer är att våldet är sanktionerat och utövas av ett kollektiv.
Sexuell exploatering innebär att någon med ersättning eller utan ersättning eller på andra sätt tar sig rätten till din kropp. Det kan också vara att någon du är i beroendeställning till utsätter dig för ett sexuellt övergrepp, filmar dig eller tvingar dig att ha sex med andra personer mot betalning. Om du har erfarenhet att vara utsatt i sexuell exploatering, att ha sex med andra mot din vilja och vill ha stöd och hjälp ut ur utsattheten finns stöd att få i Västerbotten.
Är du våldsutsatt har du rätt till hjälp. Om du behöver stöd och råd kan du vända dig till socialtjänsten i din kommun. Dit kan du exempelvis vända dig om du önskar samtalsstöd, råd och stöd i din livssituation, skyddat boende eller ekonomiskt bistånd. Här nedan finns uppgifter till socialtjänsterna i Västerbottens län.
Telefon: 0934-140 00
E-post: centrummotvald@skelleftea.se
Webb: Våld i nära relationer – robertsfors.se »
Telefon: 090-16 10 02
E-post: mottagningsenheten@umea.se
Webb: Utsatt för våld i nära relation – umea.se »
Centrum mot våld i Skellefteå erbjuder behandling till den som utövar våld mot sin partner.
Telefon: 020-73 55 55
E-post: centrummotvald@skelleftea.se
Lämna meddelande i telefonsvararen så ringer Centrum mot våld upp och erbjuder en samtalskontakt.
En mottagning för dig som utsätter närstående för våld. Mansmottagningen ger stöd till dig som har svårt att kontrollera din ilska och/eller har använt någon form av våld i en nära relation. Individuella samtal och gruppverksamhet.
Telefon: 020-245 245
E-post: mansmottagningen@umea.se
KAST står för köpare av sexuella tjänster och är en verksamhet som ger stöd till dig som vill sluta köpa sexuella tjänster. KAST erbjuder rådgivning och individuella samtal. Även som anhörig kan du höra av dig till KAST.
Kontakten är kostnadsfri och du kan vara anonym.
Telefon: 0910-71 79 09
E-post: kastmottagningen@skelleftea.se
Webb: KAST-mottagningen och sex mot ersättning – skelleftea.se »
KAST står för köpare av sexuella tjänster och är en verksamhet som ger stöd till dig som vill sluta köpa sexuella tjänster. KAST erbjuder rådgivning och individuella samtal. Även som anhörig kan du höra av dig till KAST.
Kontakten är kostnadsfri och du kan vara anonym.
Telefon: 020-245 245
E-post: mansmottagningen@umea.se
Stöd till killar mellan 10–25 år. Skriv anonymt med andra killar, chatta anonymt med en vuxen eller boka tid för att komma till samtalsmottagningen.
Samtalsmottagningen finns i Stockholm för killar mellan 15–25 år.
Webb: killar.se »
Ungarelationer ger stöd och information till dig upp till 20 år som är utsatt i din relation, vän med någon som blir utsatt eller för dig som utsätter någon.
Mår du dåligt av din relation?
Webb: ungarelationer.se »
Telefonlinjen ”Välj att sluta” vänder sig till personer som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Du kan vara anonym när du ringer och det är kostnadsfritt att ringa.
Telefonlinjen är öppen mellan 8.30-16.00, måndag till fredag.
Om du är yrkesverksam och arbetar med personer som vill ändra sitt beteende kan du vända dig till stödlinjen för rådgivning.
Telefon: 020-555 666
E-post: info@valjattsluta.se